Vanhusneuvostot ja Satasote
Satakunnan maakunnallisen vanhusneuvoston ja kuntien vanhusneuvostojen rooli on merkittävä Satasoten palvelurakenneuudistusta tehtäessä. Vanhusneuvostojen on voitava osallistua ja seurata palveluiden suunnittelua nimenomaan ikäihmisten näkökulmasta. Satakunnan vanhusneuvosto on perustettu v. 2010 ja se on ainoa maakunnallinen vanhusneuvosto. Sen tehtäväksi on määritelty mm. yhteydenpito maakunnan kuntien vanhusneuvostoihin ja seurata vanhuspalveluiden toteutumista niin kuntien kuin valtakunnankin tasolla.
Vanhuspalvelulaki määrittelee kuntien vanhusneuvostojen olemassaolon, ei maakunnallista vanhusneuvostoa. Tässä olemmekin Satakunnassa olleet tavallaan edelläkävijöitä, kun olemme vanhustyössä luoneet Satakunnan vanhusneuvoston kautta pohjan maakunnan kuntien ikäihmisten palveluiden yhteistyölle.
Järjestimme marraskuun lopulla kuntien vanhusneuvostojen yhteistyöseminaarin nimellä ”Unelmaeloa rakentamassa”. Seminaariin osallistui kolmentoista kunnan vanhusneuvostojen jäseniä.
Seminaarissa työskentelimme pienryhmissä etukäteen annettujen aiheiden mukaan. Aiheina oli Satasoten Ikäihmisten palveluiden työryhmässä laaditut palveluiden nykytilaselvitykset kotihoidosta, omaishoidosta, perhehoidosta, palvelusuunnitelman tekemisestä, asumis- ja laitospalveluista sekä yleisesti ikäihmisten elämästä. Osallistujat olivat hyvin innostuneita, uusia ideoita ja monia yhteneväisiä näkemyksiä syntyi. Ryhmätöiden tulokset toimitimme SataSoten muutosagentti Pirjo Rehulalle edelleen huomioonotettaviksi Satasoten työskentelyssä.
Vanhusneuvostojen edustajia on mukana Satasoten Ikääntyvien palveluiden työryhmässä. Palvelurakenneuudistusta kehitettäessä ja toimeenpantaessa on hyvin tärkeää ottaa huomioon vanhusneuvostot ja ottaa ikääntyvät kansalaiset mukaan uutta heitä koskevaa palvelurakennetta valmisteltaessa.
Nykyiset kuntien vanhusneuvostot ovat sitä mieltä, että ne tulisi ehdottomasti säilyttää palvelurakennemuutosta tehtäessä ainakin tulevan valtuustokauden ajaksi.
Satakunnan vanhusneuvosto