Vaihtoehtoja ja kritiikkiä kuultiin kaupungintalolla
Porin Vasemmiston kesäkokouksessa kaupungintalolla tunnelma oli tiheä, jopa hikinen. Tämä ei johtunut niinkään keskustelunaiheiden kiihkeydestä kuin siitä, että tilaisuus pidettiin valtuustosalin viereisessä pienehkössä tilassa. Valtuustosalin oli valloittanut SuomiAreenaan alainen tapahtuma.
Puheenjohtaja Li Anderssonia ja puoluesihteeri Joonas Leppästä oli tullut kuuntelemaan ja jututtamaan useampi kymmenen kiinnostunutta.
Brexit herätyksen hetki
Puheenjohtaja Anderssonille kesäkokouksessa ja SuomiAreenassa mukanaolo on jo lähes perinne. Takana on useampi vuosi Porin tapahtumaviikolla.
Puheessaan Andersson korosti sekä Iso-Britannian EU-eron äänestystuloksen merkitystä että suomalaisen työelämän ja -markkinoiden nykytilaa.
Brexit-tulos näyttäytyy ennen kaikkea brittikansalaisten tyytymättömyytenä Euroopan Unioniin ja poliittiseen eliittiin. Tulosta on kunnioitettava ja sen viestistä on otettava opiksi EU:nkin tasolla
– Suomalaisessa mediassa on esiintynyt vähättelyä ”väärin äänestäneitä juntteja” kohtaan. Kokoomuksen Vartiainen esimerkiksi piti äänestystulosta ”luuserien” voittona. Tämä on täysin vääränlainen suhtautumistapa, Andersson sanoi.
Ihmiset vaativat hyvinvointia palvelevaa politiikkaa.
– Brexitin on oltava herätys eurooppalaisille päättäjille.
Sipilän 1800-luvun politiikka
Andersson oli ehtinyt osallistua aiemmin päivällä Suomen Yrittäjien järjestämään paneeliin. Keskustelu oli kulkenut siellä tuttuja latuja.
– Samaa vanhaa kaavaa toistetaan. Joustoja on kuulemma saatava lisää, yleissitovuutta on höllennettävä, Andersson kritisoi yksisilmäisyyttä.
2010-luvun maailmassa Suomen kansantaloutta ei pelasteta työajan pidennyksellä, palkkatason laskemisella tai tutkimuksen ja kehityksen kivijalkaa nakertamalla.
– Sipilän hallitus tekee 1800-lukulaista työelämäpolitiikkaa.
Vaihtoehtoisiksi ratkaisuiksi puheenjohtaja nosti 6 tunnin työaikakokeilun, investoinnit julkiseen infraan ja vuokra-asuntotuotantoon sekä työelämän laadun parantaminen. Lisäksi on otettava askelia kohti tulevaisuutta ja taattava cleantech-teollisuuden kehitysmahdollisuudet.
– Tässä tilanteessa, jossa meillä on enemmän pitkäaikaistyöttömiä kuin 1990-luvun laman aikana, myös työllistämistoimenpiteisiin pitäisi olla riittävästi rahoitusta.
Myös veronkierron ja verosuunnittelun kaltaisten toimien määrätietoinen kitkeminen niin Suomen kuin Euroopankin tasolla nousi esille.
Kuntalaisten aktiivisuus ratkaisevaa
Kesäkuisessa puoluekokouksessa myös valituksi tullut puoluesihteeri Joonas Leppänen toi esille visioitaan puolueen kehittämisestä. Jäsenlähtöisyys, strategisempi johtaminen ja viestintä olivat kolme kärkiteemaa.
– Monista kyselytutkimuksista on käynyt selväksi, että suomalaiset keskimäärin ajattelevat yhteiskunnallisista asioista pitkälti samansuuntaisesti vasemmistoliiton kanssa. On teroitettava viestiämme, Leppänen painotti
Myös uusien jäsenten saaminen mukaan, tulevien vaalien ehdokashankinta ja ihmisten sitouttaminen toimintaan olivat esillä. Molemmat seikat nousivat esille myös sanan ollessa vapaa.
– Jotta me taisteluita esimerkiksi kunnallispolitiikan tasolla voitamme, vaatii se kuntalaisilta sataprosenttista sitoutumista. Sen mukaan onnistutaan tai epäonnistutaan, totesi Tapio Furuholm ja viittasi Porissa koulujen säilyttämistä puolustaneisiin kuntalaisten liikkeisiin.
Teksti: Joni Kalliomäki