Tullilippu on vanhin Suomen lippu
Tullilippuja käytettiin tullialuksissa tullikontrollin ja tullikamareilla aukiolon merkkinä. Vuonna 1917 tullilippu oli yksi harvoja vain Suomessa käytettäviä virallisia lippuja. Helmikuussa 1917 Suomi kuului vielä tiukasti Venäjän keisarikuntaan.
Tullilippu on vanhin vain Suomen aluetta koskeva lippu. Lipun malli määrättiin Venäjän meriministeriöstä jo vuonna 1813 ja samana vuonna teetettiin valvonta-aluksille ensimmäiset tulliliput. Lipussa oli Venäjän lipun lisäksi Tullin tuttu merkki, kaupankäyntiin viittaavat Merkuriuksen sauvat.
Tullin valvonta-aluksissa tullilippu oli pysähtymismerkki: se voitiin nostaa salkoon vasta sitten, kun tarkastettava alus ei enää päässyt pakenemaan tarkastusta. Tullilipun ohella tullialuksissa käytettiin tulliviiriä.
Tullikamareilla lippuja alettiin käyttää 1900-luvun alussa. Tuolloin määrättiin, että lippua oli pidettävä tangossa aukiolon merkkinä. Tullikamarin lippu oli nostettava aamuisin ja laskettava virka-ajan päättyessä. Lisäksi määrättiin, että tullirakennusten oli liputettava keisarillisina juhlapäivinä keisarikunnan kauppalipulla. Keisarikunnan kauppalippu tunnetaan nykyisinkin Venäjän federaation lippuna.
Tullilippua ei käytetty enää vuoden 1981 alusta. Suomen lippua koskevassa lainsäädäntöuudistuksessa 1978 eduskunta määräsi, että tullilipun käytöstä on luovuttava vuoden 1980 loppuun mennessä. Samassa yhteydessä poistui useita muitakin erityislippuja.