Silvia Modig: Yhteinen luontomme unohtunut Metsähallituslaista
Kansanedustaja, ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja Silvia Modig (vas) nostaa esiin Metsähallitus-lain puutteita. Laki on käsittelyssä eduskunnan täysistunnossa tällä viikolla.
Modigin mukaan laissa on ongelmia luonnon, saamelaisten oikeuksien ja demokratian kannalta.
– Luonnon kannalta ongelmallisinta esityksessä on kolmiosainen taloudenpidon rakenne. Laajoja maa- ja vesialueita ollaan siirtämässä taloudellisen voitontavoittelun piiriin. Tieto näiden maiden käytöstä ei olisi avoimesti kansalaisten ja eduskunnan käytettävissä. Kyseessä on meille kaikille tärkeät ulkoilu- ja retkeilyalueet, ja niiden alistaminen taloudellisen voiton tavoittelulle on uhka luontoarvoille, sanoo Modig.
Lakiesityksestä puuttuu ns. saamelaiskulttuurin heikentämiskieltoa koskevat pykälät. Perustuslakivaliokunta suositteli niiden kirjaamista lakiin, ja joulukuussa Suomi sai moitteet YK:n ihmisoikeustoimistolta saamelaisten oikeuksien heikentämisestä.
– Jos haluamme edistyä yhteiskuntana, meidän on vahvistettava alkuperäiskansojen oikeuksia koskeva sopimus. Viisas eduskunta kirjaisi saamelaiskulttuurin heikentämiskieltoa koskevat pykälät nyt Metsähallitus-lakiin, sillä heikentämiskielto ei heikentäisi alueen muiden asukkaiden asemaa esimerkiksi porotaloudessa. Näin saataisiin kotoinen lainsäädäntömme tältä osin kuntoon.
Modigin mukaan lain uudistamisen lähtökohta on virheellinen. Hallitus perustelee metsätalouden yhtiöittämistä EU:n vaatimuksilla kilpailuneutraliteetista. Perustettavalle osakeyhtiölle myönnettäisiin käyttöoikeus valtion metsiin, minkä vuoksi laki pitäisi saada hyväksyttyä ennen kuin EU:n hankintadirektiivi astuu voimaan huhtikuun puolivälissä.
Vasemmistoliiton europarlamentaarikko Merja Kyllönen kysyi EU:n kilpailuasioista vastaavalta komissaarilta Margrethe Vestagerilta yhtiöittämisen tarpeesta. Vestagerin mukaan EU ei vaadi Metsähallitukselta erityistä yhtiömuotoa tai organisaatiorakennetta
– Sekä Vasemmistoliiton että Kokoomuksen europarlamentaarikot sanovat, ettei yhtiöittämistä tarvita. Kantaa tukee myös EU:n kilpailuasioista vastaava komissaari. Eikö Suomen hallituksen kannattaisi kuunnella heitä? Koska EU:sta ei tule kiirettä Metsähallitus-lain uusimiselle, täytyisi sen valmistelu aloittaa vielä kerran alusta. Metsähallituksen tehtävä on yhteisen luontomme vaaliminen, ja se on nyt unohtunut laista.