Savipäivä Toivon pihapiirissä
Rakennuskulttuuritalo Toivossa Porissa avattiin helmikuussa kesän loppuun saakka avoinna oleva näyttely Savesta ja savella. Polttamaton savi perinteisessä suomalaisessa ja erityisesti satakuntalaisessa rakentamisessa. Näyttelyyn liittyen Toivon pihapiirissä järjestetään keskiviikkona 1. kesäkuuta kello 10 alkaen SAVIPÄIVÄ, jossa saa tietoa paitsi savirakentamisen historiasta, myös saven käytöstä nykyrakentamisessa.
Savipäivä järjestetään yhteistyössä Porin ympäristöviraston Satahima – kohti hiilineutraalia Satakuntaa –hankkeen ja Prizztechin Biotaloudesta innovaatioita kestävään kehitykseen –hankkeen kanssa.
Savi on nykyään melko tuntematon rakennusmateriaali, vaikka sitä on käytetty rakentamiseen Suomessa suurin piirtein aina. Jo esihistoriallisella ajalla oksia, tikkuja, riukuja tai muuta sellaista on muurattu saven kanssa tuulenpitäviksi seiniksi.
Hirsirunkoisten rakennusten yleistymisen myötä savea alettiin käyttää hirsiseinien tiivistykseen ja sittemmin myös rappaukseen. Viimeistään 1800-luvun alkupuolella alettiin saven avulla muurata rakennuksia pölkyistä, vanhoista hirrenpätkistä ja muusta sellaisesta.
Sahateollisuuden kehittyessä alettiin seiniä muurata tiiliseinän tapaan myös lankunpätkistä. Porissa lankunpätkistä on muurattu myös talon ja uunin perustuksia.
Rakennuksia on Suomessa tehty myös kokonaan savesta. Satakunnassa näistä massiivisavirakennuksista tunnetuin on Leineperin ruukin savipakari, joka on tehty ennen 1800-luvun puoliväliä. Uusimmat niistä on rakennettu jälleenrakennuskaudella.