Puheenjohtajaehdokkaat Puuvillassa
Tänään käynnistynyt neuvoa-antava Vasemmistoliiton puheenjohtajaäänestys sai lisäpotkua Satakunnassa ehdokkaiden puheenjohtajatentillä. Mitään suurta draamaa tentissä ei tarjottu kaikkien ehdokkaiden pyrkiessä rakentaviin näkemyksiin puolueen tulevaisuudesta.
Päivän politiikan kuumat puheenaiheet olivat esillä. Ulko- ja turvallisuuspolitiikka, sote-uudistus ja työllisyyspolitiikka nousivat puheenvuoroissa esille. Jari Myllykoski nosti esille amerikkalaisten joukkojen harjoitusten provosoivan ajankohdan, joka limittyi Venäjällä vietetyn voitonpäivän juhlan kanssa.
Kilpailukykysopimus sanelua
Yhtä mieltä kolmikko oli ns. kilpailukykysopimuksen saneluhengestä. Sipilän hallituksella oli jo ennen neuvotteluja näkemys, jonka he päättivät juntata läpi. Pakottamalla ei kuitenkaan minkäänlaista kestävää sopimusta voi syntyä.
– Neuvottelut eivät olleet tasavertaiset. Sopiminen on tärkeää, mutta sen täytyy perustua tasapuolisuudelle, totesi Anna-Kaisa Pekonen.
– Kilpailukykysopimus vietiin läpi kiristyksen hengessä, velvotteet eivät koske työnantajapuolta, korosti puolestaan Li Andersson.
Myllykosken mukaan kyseessä on puhtaasti tulonsiirto työnantajien taskuun. Työllisyys ei sopimuksen avulla nouse.
Punaisen ja vihreän vastakkainasettelu
Punavihreyden sisäisestä ristiridastakin keskusteltiin. Ehdokkaiden mukaan puhe ristiriidasta on kuitenkin enemmänkin yksinkertaistus kuin tosiasia. Li Anderssonin mukaan maapallon kantokyvystä huolehtiminen on myös suomalaiselle duunarille hyödyksi. Samassa hengessä Jari Myllykoski totesi, että vihreä talous on tulevaisuudessa se alue, jossa suomalaiset työpaikat syntyvät. Ongelmaksi Myllykoski enemmän näki yleisen puoluelinjan puuttumisen, joka on seurausta erilaisten katsontakantojen poteroitumisesta. Punainen ja vihreä eivät pohjimmiltaan keskenään riitele.
– Vasemmistoliiton kannattajien näkemyksistä teetetyn kyselyn mukaan ongelmana koetaan se, että työasioista puhutaan liian vähän. Ongelmaksi ei koeta sitä, että vasemmisto puhuisi liikaa vihreistä asioista, Andersson sanoi.
Sote – menetetty mahdollisuus
– Sotea lähdettiin rakentamaan siltä pohjalta, että sosiaali- ja terveyspuoli integroidaan ennennäkemättömällä tavalla. Nyt kuitenkin tämä on jäänyt yhtiöittämisvimman jalkoihin, Pekonen ihmetteli.
Myllykosken mukaan hallituksen yhtiöittämisvimma yhdessä EU:n ja Yhdysvaltain välisen vapaakauppasopimuksen kanssa luo mahdollisuuden ylikansallisen terveysbisneksen vallan kasvulle Suomessa. – Vahvasti on menty metsään sote-asiassa, hän totesi.
Andersson antoi kuitenkin kiitokset maakuntahallintotason muodostamiselle. Se on hänen mukaansa oikea suunta.
Tulevaisuuden vasemmisto
Ehdokkailta kysyttiin millainen puolue Vasemmistoliitto on vuonna 2020. Jokainen ehdokas näki puolueen kannatuksen olevan silloin nykyistä korkeampi.
– Vasemmistoliitto on silloin aloitteellisempi, tuo omia tekemisiään enemmän esille julkisuudessa. Lisäksi puolue hallitsee ylipäätään esilläolon paremmin, Andersson linjasi.
Pekosen mukaan tulevina vuosina on tavoiteltava vaalivoittoa, se on selkeä päämäärä.
– Ei kuitenkaan mitään jytkyä, vaan tasaista kannatuksen kasvua, hän tarkensi.
– Olemme vuonna 2020 sitoutuneet yhteiseen näkemykseen, selkeään punavihreyteen. Toiminnassamme on osallistavuus keskeistä. Teemme myös tiiviimpää yhteistyötä maakuntatason vasemmiston toimijoiden kanssa. Lisäksi meillä on luonnolliset ja tasapuoliset suhteet ay-liikkeeseen, totesi puolestaan Myllykoski.
Vasemmistoliiton neuvoa-antava jäsenäänestys puolueen puheenjohtajasta alkoi tänään. Kesäkuun puoluekokouksessa valittavasta puheenjohtajasta kysytään jäsenten mielipidettä postiäänestyksellä. Neuvoa-antava jäsenäänestys päättyy 3. kesäkuuta. Äänestystuloksesta järjestetään tiedotustilaisuus maanantaina 6.6. klo 11.00