Perusta kuntoon ensin, valinnanvapaudella ei kiire
Valinnanvapaus ei ole sosiaali- ja terveysuudistuksen kiireisin asia, tähdentää ammattiliitto JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta. Valinnanvapauden vaikutusta ei ole arvioitu lainkaan esimerkiksi henkilöstön näkökulmasta, hän kommentoi asiaa selvittäneen työryhmän tiistaina julkistettua väliraporttia.
– Sote-uudistus koskee yli 200 000 työntekijää, valtavaa joukkoa.
Monia muitakin kysymyksiä on auki. Tietoa tarvitaan vielä runsaasti lisää.
– Miksi siis kiirehtiä valinnanvapautta? Se ei edes ole uudistuksen kärki eikä perussyy. Pääasia on taata tasavertaiset palvelut kaikille sekä sovittaa sosiaali- ja terveyspalvelut yhteen eheiksi palveluketjuiksi, kustannusten nousua hilliten.
Sote-uudistus pitää tehdä huolellisesti, jotta se kestäisi, Eloranta tähdentää. Ensin on perustettava itse järjestelmä ja palvelujen tuottajaorganisaatiot sekä ratkaistava rahoitus.
– Järjestelmän pohjan on oltava vahva, jotta palvelun tarvitsija voi valita. Siksi ensisijaista on vahvistaa perustason palveluja.
Työryhmä esittää neljää vaihtoehtoista valinnanvapausmallia. Se on arvioinut niiden etuja ja haittoja asiakkaan, palveluntuottajien ja rahoittajan näkökulmasta.
– Entä mitä eri mallit tarkoittavat työntekijöille? Mikä taho toimii työnantajana ja millaisin ehdoin? Onko työnantajana maakunta vai mikroyrittäjä? Millainen vaikutus tällä olisi asiakas- ja hoitosuhteisiin?
Valinnanvapaus edellyttää henkilöstöltä tietoa, koulutusta sekä vastuiden ja velvoitteiden selkeyttä. Suuri merkitys on myös työsuhteiden turvallisuudella.
Henkilöstön aseman ohella arvioimatta on se, millaista osaamista asiakkailta ja potilailta odotetaan palvelujen käyttämisessä.
– Tätä tietotaitoa on ruvettava vahvistamaan. Asiakkaalla on oltava tietoa, taitoa ja halua valita. Ja myös taloudellinen mahdollisuus, jokaisella. Epämääräisyys keskustelussa ohjaa harhaan, jos ei uskalleta myöntää myös sitä tosiasiaa, että asiakkaan omavastuu rahoituksesta saattaa nousta.
Uudistuksen sosiaalisten vaikutusten arviointi on ylipäätään ollut ohutta koko keskustelun ja valmisteluin ajan, Eloranta summaa.
– Kaikkia lyhtyjä ei vieläkään ole sytytetty, ja osa sytytetyistä valoista häikäisee ristiin. Vaikkapa se tosiasia, että valinnanvapaus tuo lisää valvontaa, jota hallitus ohjelmansa mukaisesti kuitenkin haluaisi purkaa.