Palvelualojen ammattiliitto PAMin järjestöjohtaja Niina Koivuniemi kehottaa ihmisiä vaatimaan oikeudenmukaista kohtelua työelämässä ja toivoo, että ihmisten turvallisuudentunnetta ei enää heikennetä. Osa-aikatyö, silpputyö ja nollatuntisopimukset ovat nykyajan suurimpia työväestön elinoloihin kohdistuvia epäoikeudenmukaisuuksia ja vaarantavat osaltaan työntekijöiden oikeusturvan toteutumisen työelämässä.
– Tämä ei ole reilua. Esiintyviin ongelmiin on puututtava ja niihin on saatava pelisäännöt. Työllä on tultava toimeen ja työehtojen, työtuntien ja työstä saatavan palkan on oltava sellainen, etteivät työntekijät ole pelkästään löysässä hirressä roikkuvia työn orjia, vaati Raumalla työväen yhteisessä vappujuhlassa puhunut Koivuniemi.
Hänen mukaansa poliittinen ilmapiiri tavallista työtä tekevää kansanosaa kohtaan on kiristynyt. Maan hallitus ja poliittiset oikeistovoimat ovat toimillaan jatkuvasti perusteettomasti kyseenalaistaneet koko ammattiyhdistysliikkeen olemassaolon. Nuo voimat haluavat luoda Suomeen täysin villit työmarkkinat.
– Me emme halua, että Suomi taantuu tai Suomi palautuu orjatyön aikaan. Meillä on paljon esimerkkejä maista, joissa ihmiset joutuvat työskentelemään epäinhimillisissä olosuhteissa ja riittämättömällä palkalla. Ammattiyhdistysliike ei hyväksy tällaista työelämää eikä varsinkaan Suomen rajojen sisäpuolella, Koivuniemi totesi.
Hallituksen energia- ja ilmastostrategialta putosi pohja
Niin ikään Raumalla vappuna puhuneen kansanedustaja, SDP:n varapuheenjohtaja Ville Skinnarin mukaan Sipilän hallituksen energia- ja ilmastostrategialta on putoamassa pohja pois. Hallitus on itse leikkaamassa oman kärkihankkeensa rahoitusta. Uudet biolaitokset eivät ole saamassa valtion erillisrahoitusta kuten aiemmin luvattiin.
– Sipilän hallituksella piti olla tuleville biojalostamoille erillistä rahoitusta, mutta nyt tätä rahaa ei ole vuosien 2018 – 2021 kehyksissä. Biotalouden investointien piti olla Suomen talouden ja työllisyyden kasvun tukijalka. Nyt hallitus tyrmää itse itsensä leikkaamalla pois biojalostamoiden erillisrahoituksen, ihmetteli Skinnari.
Hän sanoi päätöksen vaikuttavan koko energia- ja ilmastostrategian toteuttamiseen ja työllisyystavoitteeseen. Polttoaineille on tulossa sekoitusvelvoite, mutta mistä tulee biopolttoaine, Skinnari kysyi.
– Koko strategian idea oli vahva kotimaisuusaste. Emme tule saamaan biotaloustyöpaikkoja, mutta saamme korkeammat polttoainehinnat. Asiantuntija-arvioiden mukaan hallituksen linjaama sekoitusvelvoite maksaa Suomelle noin 1,4 miljardia euroa ja polttoaineen hinta nousee noin 10 senttiä litralta.
Kari Kuisti, teksti ja kuvat