Neuvoa-antava jäsenäänestys on askel oikeaan suuntaan
Maanantaina käynnistynyt neuvoa-antava jäsenäänestys Vasemmistoliiton puheenjohtajasta on herättänyt keskustelua puolesta ja vastaan. Mainostemppu huomiota varten vaiko ihan oikea yritys toteuttaa suoran demokratian kaltaisia tapoja? Todennäköisesti kumpaakin.
Suoraan demokratian toimintatapaa ei kannata ohittaa olankohautuksella. Ottamatta mitään pois itse puoluekokoukselta, jäsenäänestyksellä on mahdollisuus tuoda puolue entistä lähemmäs kansalaisia. Varmasti ainakin osa uusista jäsenistä on liittynyt tämä äänestys mielessään. Siinä piilee suoran puoluedemokratian voima: se tarjoaa ihmisille tunteen (virallisesti vielä vain tunteen) mahdollisuudesta vaikuttaa.
Maamme poliittinen tilanne on herättänyt kansalaisissa tarvetta päästä vaikuttamaan ja osa on löytänyt paikkansa Vasemmistoliiton jäsenenä. Perinteiset puolueen toimintatavat ”ohittava” jäsenäänestys saa parhaassa tapauksessa uudet jäsenet kiinnostumaan ja sitoutumaan myös siihen oman paikallistason puoluetoimintaan. Tätä mahdollisuutta ei kannata jättää käyttämättä. On hyvä muistaa, että kestävä kannatus rakentuu pitkäjänteisellä työllä. Mikään taikatemppu jäsenäänestys ei siis ole. Siksi uusia jäseniä on saatava sitoutumaan toimintaan.
Euroopassa Sveitsi tunnetaan maana, jossa kansanäänestyksiä järjestetään myös monissa asiakysymyksissä. Tutkimukset osoittavat, että sveitsiläiset ovat muuta Eurooppaa enemmän kiinnostuneita politiikasta ja tätä kautta heidän poliittinen tietämyksensä on korkeammalla tasolla. Sveitsissä toteutuu myös se, mitä olemme nähneet Vasemmistoliiton puheenjohtajakampanjassakin: johtavat poliitikot jalkautuvat ihmisten ilmoille enemmän vaalien välilläkin. Sekin lisää osaltaan kansalaisten mielekästä suhtautumista poliittiseen järjestelmään.
Joni Kalliomäki