Nappaa Qi-energiaa, elä yhdeksänkymppiseksi!

Leena Vilponen esitteli kiinalaista taichi-voimistelua

Nakkilalainen sairaanhoitaja, taichi-ohjaaja Leena Vilponen tekei humoristiseen tapaansa heti selväksi Harjavallan Cedercreutzin museossa, että hän ei ole nahkiaisvilponen. Hän on jotain muuta – hän on erilainen. Näin on, olen tutustunut häneen runsaat 10 vuotta sitten, jolloin olimme matkalla töihin Tukholmasta Osloon. Joka kerta kun bussi pysähtyi, Leena vetäytyi kauemmas luontoon tekemään kiinalaista voimistelua. Se oli viehättävää silloin, kuten hänen esiintymisensä Harjavallassakin runsaslukuiselle yleisölle. Kysymys on taistelu- ja itsehillintälajista taichistä – terveyden vaalimisesta ja sisäisestä keskittymisestä, joka näkyy silmän katseessa ja liikkeen täydellisyydessä ja jatkuvuudessa.

Taichi antaa elinvoimaa, energiaa ja elinvuosia, kertoi Leena Vilponen
Taichi antaa elinvoimaa, energiaa ja elinvuosia, kertoi Leena Vilponen

Kun Leenan taichi-luento eteni, siinä oli annos hilpeyttä, sillä Leena kuvasi ja liikehti: Valkoinen kurki levitti siipensä, apina torjuttiin, tartuttiin varpusen pyrstöön, välillä piiskan sivallus ja sitten iso urakka – kaksikin tiikeriä kannettiin vuorille. Leena Vilponen esitteli 174 askeleen voimistelun, joka kesti 5 minuuttia. Se oli hurmaavaa ja sulavaa musiikin myötäilemänä.
Alkuperä kokonaisvaltaisen terveyden hoidosta tulee kaukaa Kiinan Ming-dynastian ajoilta (1368-1644). Tao-munkit Jin ja Sui kehittivät lajia, joka on edelleen käytössä. Vilponen kertoi yksityiskohtaisesti 16 neuvoa erilaisiin, lopulta yksinkertaisiin tapoihin, jolla lisätään Qi-energiaa eli elämänvoimaa.

Kotieväiksi oli hyvä muistaa ainakin yksi asia. Kun on aamulla iskee epäily, että kurkku on karhea ja mahdanko minä tulla kipeäksi, silloin hierotaan kummankin käden selkää 200 kertaa, sitten pyöritellään tuntuvasti kallon pohjaa, mutta ei kovakouraisesti, ja lopuksi aloitetaan syljen nieleminen. Se erittyy niin, että kieltä muljautellaan suussa joka suuntaan.  Niin kuin suussa olisi sammakko, joka on herännyt iloisena uuteen päivään.

Toiseksi jäi mieleeni kiinalaiset ruokajärjestysohjeet. Aamulla tuhti, päivällä kevyempi ruoka ja iltaruoka pitäisi olla kevyin. Ruokaa syödään kohtuullisesti. Mitä vähemmän ruokaa syödään, sitä laajempi on mieli. Ruoka syödään rauhallisesti, iloisesti ja keskittyneesti. Talvella ei saisi syödä mitään kylmää, sillä keholla on enemmän kuin riittävästi tekemistä, että se pysyisi lämpimänä. Nestettä saa juoda 1-2 litraa päivässä, ei yhtään enempää, sillä kiinalaisten mukaan se rasittaa munuaisia turhaan. Ruuan jälkeen vatsaa voi hieroa kevyesti 20-30 kertaa suuntaansa. Jos otetaan ruokalepo, silloin ei mielellään asetuta makuulle kyljelleen. Pieni liikunta ruuan jälkeen on hyväksi: Sata askelta auttaa 99-vuoden ikään.

Teksti ja kuvat Tarja Pitkänen