JHL:n Asara-Laaksonen: Suomi nostetaan sopimalla, ei repimällä
Kolmikantainen sopiminen on oleellinen tekijä Suomen tiellä kohti parempaa taloutta ja työllisyyttä, totesi ammattiliitto JHL:n toimialajohtaja Teija Asara-Laaksonen vappuna Raumalla.
– Sopimusyhteiskunta on parempi kuin repimisyhteiskunta niin työntekijöille, yrittäjille kuin muillekin kansalaisille.
Sopimusyhteiskunta perustuu luottamukseen. Luottamus Sipilän hallitukseen on pohjalukemissa. Asia on polttava juuri nyt, kun työnantaja- ja työntekijäliitot neuvottelevat kilpailukykysopimuksen soveltamisesta alakohtaisiin sopimuksiin.
– Valitettavasti sopimusta rakennetaan tilanteessa, jossa hallituksella on tarjota vain sanelua, epävarmuutta ja linjauksia, joilla on kaiken positiivisen kehittämisen vastainen vaikutus.
Asara-Laaksonen patistaa hallitusta viisaampaan ja maltillisempaan politiikkaan.
– Hallitus tuntuu välillä pelaavan venäläistä rulettia. Se lataa solkenaan uusia työelämän heikennyksiä ja julkisen sektorin leikkauksia.
– Se on uhkarohkeaa toimintaa, joka voi pahasti horjuttaa neuvotteluja.
Hallitushan haluaa kilpailukykysopimusta palavasti, Asara-Laaksonen muistutti. Ei kannattaisi ottaa riskiä, että ruletista tulee osuma ja uppoaminen. Ammattiliittojen jäsenet ovat nyt vihaisia. Asara-Laaksonen kehotti hallitusta muutenkin harkitsevampaan ja kaukonäköisempään politiikkaan.
– Muuten tuhotaan Suomen vahvuudet eli osaaminen, koulutus, laadukkaat julkiset palvelut ja konsensus. Ja maailman mitassa varsin tasa-arvoinen ja luotettava yhteiskunta.
Suomen vahvuus on ollut myös korkea järjestäytymisaste. Sekä työntekijät että työnantajat ovat vahvasti järjestäytyneitä. Juuri sen pohjalta on rakentunut sopimisen kulttuuri, jolla on tuettu työllisyyttä ja kilpailukykyä.
– Tämä kannattaisi muistaa myös Suomen Yrittäjien, kaikkien villien järjestöjen äidin, jäsenkunnassa.
Sotesta on tulossa oma irvikuvansa
Vaarallista kehitystä Asara-Laaksonen näki myös sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksessa. Hallitus on antamassa julkisten palvelujen tuottamisen markkinavoimien temmellyskentäksi, keinona palvelujen laaja osakeyhtiöittäminen ja kilpailuttaminen.
– Tämä Etelärannan ja kauppakamariväen orkestroima vallankumous on kuorrutettu valeasukäsitteellä valinnanvapaus.
Tosiasiassa päätöksenteko häipyisi yrityssalaisuuden piiriin, asiakasmaksut nousisivat ja valinnanvapaus jäisi sanahelinäksi etenkin siellä, missä bisnes ei kannata. Jos suuret yritykset valtaavat markkinat, kustannukset nousevat ja verorahaa palaa.
– Sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävä on vain ja ainoastaan edistää ihmisten terveyttä, hyvää elämää ja sosiaalista hyvinvointia. Sen tehtävä ei ole kasvattaa yritysten hyvinvointia tai voitonmahdollisuuksia.
– Sote-uudistuksen alkuperäinen tavoite on taata kansalaisille yhdenvertaiset palvelut koko maassa. Nyt uudistuksesta on tulossa oma irvikuvansa: eriarvoistava.
Asara-Laaksonen herätteli poliitikkoja valppauteen. Sote-uudistukseen on saatava merkittäviä parannuksia, kun lakien käsittely kesäkuussa alkaa.
– JHL vaikuttaa hartiavoimin sen puolesta, että parannuksia saataisiin.
Suomi ja suomalaiset eivät tarvitse eriarvoistamista, näköalattomia leikkauksia eivätkä kasvun oraiden tallomista, Asara-Laaksonen summasi.
– Tarvitsemme toivoa paremmasta. Se voi tapahtua vain työllisyyttä parantamalla ja oikeudenmukaisilla ratkaisuilla – sopimalla.