Heikki Patomäki: Odottelemmeko ”Sarajevon laukauksia”?

Helsingin yliopiston kansainvälisen politiikan professori ja entinen Vasemmistoliiton puoluehallituksen jäsen Heikki Patomäki kirjoittaa blogissaan kiristyvän suurvaltapolitiikan muodostamista uhkakuvista. Patomäen mukaan sotilaallisia epäluuloja viritellään ja sapeleita kalistellaan eri puolilla maapalloa. Venäjän ja lännen kiristyneistä väleistä huolimatta laajaa sotaa on vaikea kuvitella, johtuen maailmantalouden yhteenkietouneisuudesta:

– Venäjän ja lännen konflikti on ollut vakava jo vuosia. Laajaa sotaa on silti vaikea kuvitella. Osapuolet ovat riippuvaisia maailmantaloudesta ja modernien teknologisten energia-, kuljetus- ja kommunikaatioverkostojen toiminnasta. Kaksi amatöörien tekemää pommia Brysselin kentällä sai kentän järjestelmät ensin pysähdyksiin ja sitten sekaisin pitkäksi aikaa. Kentällä liikutaan edelleen parkkipaikkojen ja varastohallien läpi. Mikä järki olisi ryhtyä sotaan? Kuka siitä hyötyisi?

– Suurin vaara tässä on, että osapuolet tekevät siirtoja tavalla, joka ajaa ne sellaiseen uhkaavaan ja uhattuun asemaan, mistä ne eivät voi enää perääntyä kasvojaan menettämättä. Silloin sota voi syttyä puolivahingossakin.

Suomen maaperällä toteutetut Yhdysvaltain ja Naton sotaharjoitukset lisäävät Patomäen mukaan Moskovan valppautta. Kansainvälisen politiikan logiikan mukaisesti Venäjän johdon havainnot ja tulkinnat asiasta ratkaisevat, ei se miten Suomessa korostetaaan harjoitusten neutraalia luonnetta.

– Yhden eteenpäin työntyvä tai laajeneva puolustus näyttää helposti toisen näkökulmasta hyökkäykseen valmistautumiselta, Patomäki kiteyttää.

Tilanne on tällä hetkellä monilta osin samanlainen kuin sata vuotta sitten, ensimmäisen maailmansodan aattona:

– Uusliberalisaatio on merkinnyt paluuta menneisyyteen joissakin olennaisissa suhteissa. Ei ole yllättävää, että samantyyppiset rakenteet ja mekanismit tuottavat samankaltaisia kehityskulkuja ja episodeja, vaikka yhteiskunnallinen konteksti olisikin muuttunut merkittävästi.

Patomäki korostaa, että nykyinenkin jännittynyt tilanne on mahdollista purkaa rauhanomaisesti.

– Olennainen kysymys on, odottelemmeko vain ”Sarajevon laukauksia” vai pyrimmekö poistamaan niitä välittömiä ja rakenteellisia syitä, jotka ovat johtaneet globaalin turvattomuusyhteisön uudelleen syntyyn?

Blogimerkintä on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa:
http://patomaki.fi/2016/06/suurvaltapolitiikka-on-kaymassa-yha-vaarallisemmaksi/