Haltiasta löydät Suomen luonnon
Kesäkuussa 2012 avattiin Espoossa, Nuuksion kansallispuistossa Suomen Luontokeskus Haltia. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vihki paikan. Vihkiäispuheessaan Niinistö kiitteli luontokeskusta siitä, miten se esittelee hienolla tavalla Suomen luontoa, rikkautta ja sen monimuotoisuutta. Samalla kun tutustumme luontoon, niin toivottavasti entistä useampi suomalainen löytää luonnon ja innostuu siellä liikkumisesta entistä enemmän.
Rakentaminen
Haltian suunnitteli arkkitehti Rainer Mahlamäki. Rakennus itsessään on todellinen nähtävyys. Haltia on ensimmäinen kokonaan puusta rakennettu julkinen rakennus. Puuelementit valmistettiin Stora Enson Itävallan tehtaalla. Lämpöeristeet elementteihin liitettiin Pälkäneellä, josta ne toimitettiin Nuuksioon. Rakennuksen valmistuminen kesti ainoastaan 1,5 vuotta. Luontokeskus Haltian toiminnasta vastaa Metsähallituksen Luontopalvelut, kuten myös kaikista Suomen 39 kansallispuistosta eri puolilla Suomea, etelästä pohjoiseen.
Mitä Haltia tarjoaa?
Haltian päänäyttelyssä maamme tunnetuimmat luontokuvaajat johdattavat kävijän suomalaisiin maisemiin Saaristomeren kautta tunturi-Lappiin.
Näyttelyn keskiosan täyttää valtava Sotkanmuna, jonka sisällä on taiteilija Osmo Rauhalan videoteos. Sotkanmunan rakenne on kuin suuri palapeli, jonka jokainen pala on erilainen. Sotkanmuna kohoaa mahtavana Rauhalan vaatimaan neljään metriin. Sotkanmunan kuori on valmistettu Effex-liimapuupalkeista, jotka tehdään suomalaisesta männystä Stora Enson Honkalahden tehtaalla.
Viherkehä-näyttely tutustuttaa kävijän pääkaupunkiseudun luontokohteisiin. Karhunpesässä voi kuulla ja nähdä talviunta nukkuvan karhun. Paikka on varmasti perheen pienimmille mielenkiintoinen nähtävyys. Haltia tarjoaa ympäristöineen kävijälle mitä monipuolisemman paikan koko perheen yhteiseksi luontokohteeksi.
Kävijöitä riittää
Kun Haltia vuonna 2012 avattiin, kävijämäärät ovat olleet joka vuosi reilusti yli 100 000 per vuosi. Viime vuonna kävijämäärä oli runsaat 128 000. Haltia on paikka, johon kannattaa tutustua.
Jouko Valo, teksti ja kuvat