Eläkeläisten köyhyys poistuu eläkkeitä nostamalla
Usein eläkeläisaktiivit ja eläkeläisjärjestöjen edustajat vaativat päättäjiä korjaaman taitetun indeksin aiheuttamaa epäoikeudenmukaisuutta. Vähättelemättä lainkaan sen merkitystä, on kuitenkin pakko kysyä, että onko se suurin eläkeläisten toimeentuloon liittyvä ongelma?
– Meidän suurin ongelma on eläkeläisten lisääntyvä köyhyys, eikä se poistu millään poppakonsteilla.
Alle 1 000 euron eläkkeitä on korotettava ja siihen tarvitaan rahaa. Kun tämä korjaus on tehty, sen jälkeen voimme paneutua vaikka siihen taitettuun indeksiin, linjasi Eläkeläiset ry:n puheenjohtaja Martti Korhonen SuomiAreena-viikolla Porissa.
Porin Eläkeläisten järjestämässä tilaisuudessa puhuneen Korhosen mukaan eläkeläisten toimeentuloa heikentää se, että leikataan enemmän kuin annetaan. Vallitseva tilanne korjaantuu, kun annetaan enemmän kuin leikataan. Tällä toimenpiteellä on positiivinen vaikutus köyhyyden poistamiseen.
Martti Korhonen muistutti moneen otteeseen kollektiivin merkityksestä käyttäessään sanaa ”me”. Jonkin tärkeän tavoitteen saavuttaminen vaatii aina joukkovoimaa, joka koostuu ”meistä”. Kahden eläkeläisjärjestön Helsinkiin organisoiman mielenosoituksen ansiosta onnistuttiin torjumaan suunnitelma eläkeläisten asumistuen leikkaamisesta. Se on esimerkki hyvin ajoitetusta joukkovoiman käytöstä.
– Jos asumistuen leikkaussuunnitelma olisi mennyt läpi, niin sen jälkeen noin 20 000 eläkeläistä olisi pudonnut suoraan eläkeläisköyhyyteen
Vanhuspalvelulain henki ei toteudu
Eduskunnassa olleessaan Martti Korhonen (vas.) oli vaikuttamassa niin kutsutun vanhuspalvelulain syntyyn. Laki saatiin voimaan, mutta nyt sitä ollaan määrätietoisesti romuttamassa. Se on jo johtanut siihen, että hoidon tarpeessa olevia pakotetaan pysymään kotona, jossa tarvittava hoito saattaa jäädä kokonaan saamatta.
Korhosen mukaan lain lähtökohtana oli laitoshoidon vähentäminen ja kotihoidon lisääminen, koska sitähän ihmiset haluavat. Jotta hoitoa tarvitseva selviää kotona, yhteiskunnan tulee huolehtia siitä, että kotihoidon tukena on tarpeeksi ammattitaitoista henkilökuntaa.
Toisin on kuitenkin käynyt, päättäjien ja vähän muidenkin arvomaailma on koventunut. Nyt puhutaan omaehtoisuuden ja omavastuun lisäämisestä sekä yksilön velvollisuudesta huolehtia itse itsestään. Miten kotona yksin asuva muistisairas vanhus huolehtii itsesään?
– Meidän pitää parantaa laitosturvallisuutta, mutta meidän pitää pystyä parantamaan myös kotiturvallisuutta, vaati Martti Korhonen.
Kari Kuisti, teksti ja kuvat