Brexit-terveiset
Parlamentarismi on peräisin Britanniasta. Britannia voi näyttää taas mallia kansan vallan toteuttamisesta. Valtion itsenäisyys – joka ei ole mahdollinen EU:n sisällä – on toimivan kansanvallan ja hyvinvoinnin rakentamisen perusta.
Omiin tarpeisiin ja lähtökohtiin perustuva talous- ja yhteiskuntapolitiikka ei ole mahdollista EU:n sisällä. Ulkopuolella on.
Demokratian ydin on vallan kuuluminen kansalle. Eurooppalaista kansaa ei ole. EU:n demokratisointi on samanlainen utopia kuin oli ajatus Neuvostoliiton demokratisoinnista. Sitä ei tapahdu.
Sen sijaan, että talous ja valtioiden toimet nähdään kaikkien kilpailuna kaikkia vastaan, on toteutettava eriarvoisuutta vähentävää politiikkaa, huolehdittava kaikkien pärjäämisestä ja löydettävä tasapaino ihmisen tarpeiden ja luonnon kestokyvyn välille. EU:n ohjaama politiikka merkitsee kilpajuoksua kohti pohjaa. Suunnanmuutos on mahdollinen vain EU:n ulkopuolella.
Euroopan unioni on harvainvaltainen ja demokratian vastainen järjestelmä. Se ei ole rauhan tae vaan ruutitynnyri.
Vastuu ja valta kuuluvat yhteen. EU:ssa valta on harvoilla, mutta vastuu kansalaisilla. Tämä on kestämätöntä. Meillä on vastuu myös tuleville sukupolville. Emme saa sitoa heitä EU-valtioon.
Eurooppalaisuuden pitää tarkoittaa demokratian ja oikeudenmukaisuuden puolustamista. EU-valtion rakentaminen vie yhä enemmän harvainvaltaan ja eriarvoisuuteen.
EU:n ulkopuolella kukaan ei jää yksin. Maailma, Eurooppa ja me kaikki tarvitsemme enemmän aitoa kansainvälistä yhteistyötä. Yhteistyötä voi kuitenkin tehdä vain sellainen, joka hallitsee itseään. Tässäkin mielessä EU on ongelma, ei ratkaisu.
Brexit on tämän vuosituhannen merkittävin päätös demokratian ja hyvinvoinnin puolesta. Se tekee myös helpommaksi oman suunnanmuutoksemme. Brexitiä seuraa Sexit – Suomi ulos EU:sta.
Antti Pesonen
Itsenäisyyspuolueen pj. 2004-2015